Något jag skulle vilja rekomendera alla att se på är filmen "The true cost". Filmen hade premiär 2015 och handlar om modeindustrins effekter och konsekvenser för människor och miljö. Jag tycker att filmen är otroligt välgjord och gripande då den belyser industrin från olika perspektiv. Vi får möta några av de textilarbetare som blir närmast berörda av "fast fashion"-utvecklingen, ledare för modemärken som brinner för förändring och en rättvis handel, ekonomer och vetenskapsmän samt stora människo- och miljörättsaktivister som Vandana Shiva.

Jag blir otroligt inspirerad av sådana här typer av dokumentärer som vågar ifrågasätta det vi tar för självklart, men vilket egentligen bara är kulturellt skapade fenomen. Materialism och konsumtionssamhället är något som både faschinerat och skrämt mig ett längre tag. Hur vi så blint ingår i och reproducerar ett sådant förödande system, som gör illa både oss själva och våra medmänniskor. Tycker att Dave Ramseys citat är mycket talande för detta:

“We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't like.”

Jämförandet och begäret skjuter oss själva i hälen. Och världens fattiga och jorden vi lever av är de som får betala det högsta priset. 

Filmen "The true cost" får en verkligen att tänka efter. Bakom varje plagg vi äger ligger enormt mycket lidande och förtryck. Genom att ingå i fast fashion-konsumismen låter vi detta fortgå. Som konsumenter måste vi våga sätta oss emot och ställa krav. Som industri måste modesektorn ta ansvar. Som arbetare måste modet ständigt finnas till motstånd. Som samhälle måste vi börja ifrågasätta ett ohållbart ekonomiskt system och agera för alternativ.

Kommentera

Publiceras ej