Cecilia Solér, docent på Handelshögskolan i Göteborg, delar i dagens Göteborgs-Posten med sig av sju klimatsmarta sätt att använda sina pengar på. 

Hennes tips är.. 

1. När du ska handla mat.

Köp Krav och Fairtrademärkta produkter och ät mer vegetariskt. Välj Kravmärkt från utlandet hellre än svenskt ickeekologiskt (transporter av mat utgör en pytteliten del av miljöproblemen). Stöd stadsodling som ger hem åt en ökad biologisk mångfald.

2När du behöver el.

Satsa på solenergi, det finns solcellsdrivna laddare till din smartphone och solpaneler till din bostad. Bor du i lägenhet, prata med fastighetsägaren om solpaneler.

3. När du ska ta dig till jobbet.

Har du möjlighet så cykla. Till vintern finns det dubbdäck. Om det är långt till jobbet så är elcyklar mer klimatsmarta och billigare än bilar.

4. När du ska köpa kläder.

Köp kläder enligt en trappmodell: I första hand vintage, i andra hand ekologiskt eller återvunnet, i tredje hand dyra saker av god kvalitet och tidlös design som du kan ha länge. Köp alltid produkter som är tillverkade i Europa. Då kan man vara säker på att arbetarna fått skäliga löner och har demokratiska rättigheter. Tänk likadant med möbler.

5. När du ska på semester.

Vila upp dig någonstans dit det går båt eller tåg som man kan ta med bilen på. Eller stanna i Sverige. Flyg långt bort sällan.

6. När du ska placera pengar.

Investera i grön energi så att jobb skapas genom att vi bygger bort behovet av fossila bränslen.

7. När du har möjlighet.

Ge bort pengar till någon som behöver dem.

Läs hela artikeln på gp.se

Earth Overshoot Day

För några veckor sedan, den 13 augusti, inföll The Earth Overshoot Day. Dagen innebär att vi fram tills dess f
örbrukat jordens årsproduktion av ekologiska resurser. Vi har alltså redan överskridit naturens budget för i år och lever fram till nyår på lånat kapital.

Med dagens resursanvändning skulle det behövas 1,6 jordklot för att tillgodose människans behov av naturresurser. Men som bekant har vi bara ett. Medan vi i vissa delar av världen lever i överflöd finns de som knappt klarar sig för dagen. Ju längre detta orättvisa resursutbyte pågår desto mer orättvisa skapar vi.

Alla de växthusgaser vi i den rika världen med våra livsstilar orsakar skapar klimatförändringar som de som lever på maginalen, i utsatta och sårbara områden, drabbas hårdas av.

Genom att förenkla sin livsstil och leva mer energisnålt är en med och kämpar för klimaträttvisa. Det handlar om många små val i vardagen och varje litet steg i rätt rikting är viktigt. Inte minst för vårt inre tänker jag. Att handla för andra och efter det en innerst inne vet är rätt gör gott och stärker en som människa.

Jag kan starkt rekommendera att gå in på http://www.overshootday.org/  och läsa mer om olika nationers genomsnittliga ekologiska fotavtryck och jämföra vår konsumtions belastning på naturen mellan länder. Det är fascinerande och skrämmande. Men också sporrande till att vara med och bryta trenden!

 
Under min semestervecka förra veckan hade jag förmånen att ha en god vän hos mig på besök. Torsdagen den 20e augusti råkar vara hennes födelsedag vilket självfallet skulle uppmärksammas. Jag tog med henne till Restaurang Röda Sten som ligger precis som namnet antyder, vid Röda sten i Majorna i Göteborg. 

Restaurangen använder sig av mycket ekologiska och kravmärkta varor och lagar otroligt goda och smakrika vegetariska och veganska rätter. 

Just den torsdag då vi besökte restaurangen stod rödbetsbiffar med kryddigt ris och vitlökssås på menyn. Både jag och min födelsedagsgäst kunde konstatera att det var de godaste rödbetsbiffarna vi ätit. Både knapriga på ytan och alldeles lagom mjuka innuti. Smakkombinationen med riset med de färska kryddorna och såsen gjorde hela rätten riktigt delikat.

Ytterligare ett plus var den otroligt trevliga serveringspersonalen som till och med bjöd min vän på födelsedagstårta till efterrätt! 

Kan starkt rekomendera alla er vego-älskare att ta en tur till Restaurang Röda Sten!


Foto: Jennifer JohanssonFoto: Jennifer Johansson