Cecilia Solér, docent på Handelshögskolan i Göteborg, delar i dagens Göteborgs-Posten med sig av sju klimatsmarta sätt att använda sina pengar på. 

Hennes tips är.. 

1. När du ska handla mat.

Köp Krav och Fairtrademärkta produkter och ät mer vegetariskt. Välj Kravmärkt från utlandet hellre än svenskt ickeekologiskt (transporter av mat utgör en pytteliten del av miljöproblemen). Stöd stadsodling som ger hem åt en ökad biologisk mångfald.

2När du behöver el.

Satsa på solenergi, det finns solcellsdrivna laddare till din smartphone och solpaneler till din bostad. Bor du i lägenhet, prata med fastighetsägaren om solpaneler.

3. När du ska ta dig till jobbet.

Har du möjlighet så cykla. Till vintern finns det dubbdäck. Om det är långt till jobbet så är elcyklar mer klimatsmarta och billigare än bilar.

4. När du ska köpa kläder.

Köp kläder enligt en trappmodell: I första hand vintage, i andra hand ekologiskt eller återvunnet, i tredje hand dyra saker av god kvalitet och tidlös design som du kan ha länge. Köp alltid produkter som är tillverkade i Europa. Då kan man vara säker på att arbetarna fått skäliga löner och har demokratiska rättigheter. Tänk likadant med möbler.

5. När du ska på semester.

Vila upp dig någonstans dit det går båt eller tåg som man kan ta med bilen på. Eller stanna i Sverige. Flyg långt bort sällan.

6. När du ska placera pengar.

Investera i grön energi så att jobb skapas genom att vi bygger bort behovet av fossila bränslen.

7. När du har möjlighet.

Ge bort pengar till någon som behöver dem.

Läs hela artikeln på gp.se