Earth Overshoot Day

För några veckor sedan, den 13 augusti, inföll The Earth Overshoot Day. Dagen innebär att vi fram tills dess f
örbrukat jordens årsproduktion av ekologiska resurser. Vi har alltså redan överskridit naturens budget för i år och lever fram till nyår på lånat kapital.

Med dagens resursanvändning skulle det behövas 1,6 jordklot för att tillgodose människans behov av naturresurser. Men som bekant har vi bara ett. Medan vi i vissa delar av världen lever i överflöd finns de som knappt klarar sig för dagen. Ju längre detta orättvisa resursutbyte pågår desto mer orättvisa skapar vi.

Alla de växthusgaser vi i den rika världen med våra livsstilar orsakar skapar klimatförändringar som de som lever på maginalen, i utsatta och sårbara områden, drabbas hårdas av.

Genom att förenkla sin livsstil och leva mer energisnålt är en med och kämpar för klimaträttvisa. Det handlar om många små val i vardagen och varje litet steg i rätt rikting är viktigt. Inte minst för vårt inre tänker jag. Att handla för andra och efter det en innerst inne vet är rätt gör gott och stärker en som människa.

Jag kan starkt rekommendera att gå in på http://www.overshootday.org/  och läsa mer om olika nationers genomsnittliga ekologiska fotavtryck och jämföra vår konsumtions belastning på naturen mellan länder. Det är fascinerande och skrämmande. Men också sporrande till att vara med och bryta trenden!

 

Kommentera

Publiceras ej